Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος με εξάρσεις και υφέσεις.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Η ερωτική επαφή μεταξύ των ανθρώπων κρύβει ευχάριστες εμπειρίες όμως απαιτεί προσοχή ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (σμν) είναι πολλά. Κάποια από αυτά είναι αθώα και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας τα ονομάζει «friendly travelers among lovers» , κάποια όμως είναι πιο δυσάρεστα και χρίζουν σωστής πρόληψης και φυσικά εντατικής αγωγής. Από τον ιό των κονδυλωμάτων HPV, τον ιό του έρπη, τις λοιμώξεις από στελέχη όπως ο γοννόκοκκος, τα χλαμύδια, το ουρεόπλασμα, μέχρι τον ιό της ηπατίτιδας Β, τη σύφιλη Η τον ιό HIV υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα κλινικής εικόνας και συμπτωματολογίας που απαιτεί ιδιαίτερο και έγκαιρο χειρισμό.

Συστήνω στους ασθενείς μου τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή και συχνότερα στους πιο « δραστήριους» να επισκέπτονται το ιατρείο και να υποβάλλονται σε προληπτική εξέταση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ώστε να ελεγχθούν για βλάβες που πιθανώς οι ίδιοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν, αλλά  είναι απαραίτητο.

Μην αμελείτε τον ετήσιο  αφροδισιολογικό έλεγχο με το δερματολόγο σας. Θα σας γλιτώσει από πολλούς μπελάδες, θα με θυμηθείτε…