Ρυτίδες έκφρασης

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπεἰες αντιγήρανσης.

Ρυτίδες έκφρασης

Θεραπεία ρυτίδων έκφρασης (botox)

Το botox πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες αντιγήρανσης που στοχεύει στις κινητικές ρυτίδες του προσώπου.

Είναι γρήγορη και ανώδυνη εφαρμογή για τη διόρθωση των ρυτίδων έκφρασης, δίνει μια νεανικότερη όψη, χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να παγώνει η έκφραση. Το μέτωπο, το μεσόφρυο και η περιοφθαλμική περιοχή είναι οι ζώνες που φρεσκάρονται άμεσα, ενώ το μπότοξ (Botox) εφαρμόζεται και στο κατώτερο πρόσωπο για τη βελτίωση του περιγράμματος, των ρυτίδων καπνιστή και την ανόρθωση του λαιμού. Απαιτείται βέβαια εδώ σωστή επιλογή περιστατικών.

Το Botox είναι μια πρωτείνη (αλαντοτοξίνη) που προκαλεί μια παροδική χαλάρωση των μυών στις περιοχές έντονης σύσπασης, η οποία εγχύεται μέσω μιας λεπτής βελόνας στους μύες και έχει τοπική και μόνο απορρόφηση.

Δε χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία πριν την εφαρμογή. Η αποφυγή αλκοόλ και αντιφλεγμονωδών χαπιών θα απομακρύνει το ενδεχόμενο κάποιας μικρής μελανιάς. Το πρόσωπο εμφανίζει αμέσως μετά τη θεραπεία έναν ήπιο  τοπικό ερεθισμό, στο σημείο της έγχυσης ο οποίος υποχωρεί μέχρι να φύγει ο ασθενής από το ιατρείο ή εντός μισής ώρας από την εφαρμογή. Θεωρείται «lunch break» θεραπεία που σημαίνει οτι μπορούμε να επιστρέψουμε άμεσα στη δουλειά μας, στον καφέ μας, στη βόλτα μας ή σε κάθε είδους δραστηριότητα.

Είναι ασφαλές το botox; Δεν αποτελεί καινούρια θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολυετή δεδομένα, όχι μόνο από αισθητικές θεραπείες που εφαρμόζονται σε εκατομμύρια ασθενών παγκοσμίως, αλλά και από συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων που χρησιμοποιούν το μπότοξ σε πολλαπλάσιες ποσότητες.

Αντενδείξεις: Μόνη επίσημη αντένδειξη αποτελεί η μυασθένεια Gravis. Παρολαυτά ο γιατρός θα πρέπει να ενημερώνεται με ακρίβεια για το ατομικό ιστορικό του ασθενή για να γίνονται με ασφάλεια οι εκάστοτε θεραπείες.

Πόσο διαρκεί; Είναι μια θεραπεία της οποίας η διάρκεια αυξάνει, όσο επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία. Η μέση διάρκεια του αποτελέσματος είναι 4-6 μήνες. Όσο όμως εμείς επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία δυο φορές το χρόνο, τόσο η διάρκεια μεγαλώνει αφού οι μύες χαλαρώνουν και η συσπάσεις είναι πιο ήπιες.

Πρέπει να κάνω συνέχεια; Όσο έχουμε διάθεση, μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία ,αλλά μπορούμε και να τη διακόψουμε ανα πάσα στιγμή έχοντας φρενάρει ήδη αρκετά το χρόνο.

Αν σταματήσω θα γίνω χειρότερα; Αυτό είναι ένας μύθος που δεν κατάλαβα ποτέ πως διαδόθηκε. Το σίγουρο είναι οτι δεν ισχύει, οτι το μπότοξ (botox) δίνει μια νεανική και ξεκούραστη όψη και είναι απο τις θεραπείες που δύσκολα αποχωρίζεται κανείς. Προσωπικά την επαναλαμβάνω ανελλιπώς 2 φορές το χρόνο.