Μεσοθεραπεία
Η μεσοθεραπεία αποτελεί μία εφεύρεση του Γάλλου ιατρού Michel Pistor το 1952. Η αρχική της σύλληψη παρουσίαζε την μεσοθεραπεία ως μία μορφή καταπράυνση κατά του πόνου παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για πληθώρα καταστάσεων, όπως θα αναφέρουμε και πιο κάτω. Η μεσοθεραπεία είναι μία τεχνική η οποία επιστρατευεί την χρήση ενέσεων που εμπεριέχουν μίξη βιταμινών, ενζύμων και εκχυλίσματα φυτών και αποσκοπεί στην ανάπλαση και σύσφιξη του δέρματος καθώς και την απώλεια περιττού λίπους.
#Μesotherapy



Χρήσεις της μεσοθεραπείας
Με την τεχνική της μεσοθεραπείας να προαπαιτεί την εισχώρηση πολύ λεπτής
βελόνας στο δέρμα, η βασική ιδέα επικεντρώνεται στην διόρθωση προβλημάτων
κυκλοφορικού και φλεγμονής που προκαλούν προβλήματα στο δέρμα. Οι βασικές
χρήσης της μεσοθεραπείας λαμβάνουν χώρα για τους εξής λόγους:
- Αφαίρεση λίπους από περιοχές του στομάχου, των μηρών, των γλουτών,
των χεριών και του προσώπου. - Καταπολέμηση ρυτίδων και μάυρων κύκλων στις περιοχές των ματιών.
- Καταπολέμηση στιγμάτων και κοιλίδων στο δέρμα.
- Σύσφιξη περιοχών του σώματος.
- Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
- Στην θεραπεία της αλωπεκίας, μία πάθηση που προκαλεί απώλεια των
μαλλιών.
Με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη φόρμουλα που να ορίζει την μεσοθεραπεία, οι συνηθέστεροι συνδυασμοί ουσιών αποτελούνται από:
- Βιταμίνες και αμινοξέα
- Εκχυλίσματα φυτών (αγγκινάρα, γκίγκο, γλυκό τριφύλλι κλπ)
- Ορμόνες (καλσιτονίνη και θυροξίνη)
- Ένζυμα (κολλαγενάση και υαλουρονιδάση)
- Διασταλτικά αιμοφόρων αγγείων και αντιβιοτικά
Διαδικασία Μεσοθεραπείας
Πριν την θεραπεία
Καλό θα είναι να συμβουλευτείται τον θεράποντα ιατρό σας σχετικά με την λήψη συγκεκριμένων αντιφλεγμονόδων ή και παυσίπονων ουσιών όπως η ασπιρίνη. Ενδέχεται να μην πρέπει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες ουσίες και αγωγές έως και μία εβδομάδα προτού σαν χορηγηθεί η μεσοθεραπεία, με σκοπό να αποφευχθεί τυχόν αιμμοραγία και μωλώπισμα των περιοχών που δέχονται τις ενέσεις.
Κατα τη διάρκεια
Μπορεί να σας χορηγηθεί τοπική αναισθητική ουσία ούτως ώστε να μην γίνουν αισθητές τυχόν ενοχλήσεις. Στην πορεία, θα πραγματοποιηθεί σειρά ενέσεων με μία ειδική, πολύ λεπτή, αποστειρωμένη βελόνα η οποία θα χορηγεί τον κατάλληλο τύπο μεσοθεραπείας για την περίπτωσή σας. Ανάλογα τον λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται η μεσοθεραπεία, οι ενέσεις μπορεί να γίνουν σε βάθος από 1 έως και 4 χιλιοστά.
Η μεσοθεραπεία είναι μία σχετικά μη παρεμβατική μέθοδος η οποία όμως για να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί αρκετές επαναλήψεις. Είναι πιθανό ο θεράποντας ιατρός σας να προτείνει μία συχνότητα 7 με 10 ημερών και στην πορεία να αραιωθεί στις 2 εβδομάδες ή ακόμα και σε μηνιαία βάση. Μετά από κάθε συνεδρία ο ασθενής επιστρέφει κανονικά στην καθημερινότητα του, παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται μερικές μέρες ανάρρωσης από την διαδικασία.


Πόσο αποτελεσματική είναι
η μεσοθεραπεία;
Είναι πολύ δύσκολο να τεκμιριωθεί επιστημονικά το κατά πόσον κάθε συνδυασμός ουσιών που ταυτοποιείται ως μεσοθεραπεία είναι αποτελεσματικός. Τα ευρήματα των ερευνών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της για την καταπολέμηση ρυττίδων και την διαμμόρφωση της γραμμής του σώματος υποδηλώνουν ότι πρόκειται για μία προσέγγιση της οποίας η αποτελεσματικότητα είναι διαφορετική από περίπτωση σε περίπτωση με έναν πολύ σημαντικό παράγοντα να αποτελεί η χρήση των κατάλληλων ουσιών.
Όσον αφορά την μεσοθεραπεία και την σύγκριση της με άλλες τεχνικές, όπως η λιποαναρόφηση, αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελέι μία μη παρεμβατική μέθοδο, καθώς δεν υφίστανται τομές ή χειρουργικές επεμβάσεις, και ότι το κόστος μίας συνεδρίας μεσοθεραπείας είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο μίας μέσης λιποαναρόφησης. Παρόλα αυτά, επειδή όπως προείπαμε η μεσοθεραπεία μπορεί να απαιτεί αρκετές επανλήψεις, θεωρείται βέλτιστο να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για την καταλληλότερη για εσάς προσέγγιση.
Έχει ρίσκο η μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία χαρακτηρίζεται ως μία γενικά ασφαλής, μη – παρεμβατική μέθοδος εφόσον χορηγείται από κάποιον πιστοποιημένο ιατρό. Παρόλα αυτά μερικές από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες περιλαμβάνουν:
- Ναυτία
- Πόνο
- Ευαισθησία στην περιοχή
- Πρήξιμο
- Κνησμός
- Μωλώπισμα
- Εξανθήματα
- Μόλυνση
- Εκδορές


Μεσοθεραπεία κατά της τριχόπτωσης
Μία από τις πιο καινοτόμες χρήσης της μεσοθεραπείας είναι και στην θεραπεία κατά της τριχόπτωσης. Το σκεύασμα για αυτόν τον σκοπό συνήθως περιλαμβάνει εκχυλίσματα φυτών, βιταμίνες ή φαρμακευτικές ουσίες όπως η φιναστερίδη και η μινοξιδίλη. Άτομα που έχουν λάβει μεσοθεραπεία ως μέθοδο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης δηλώνουν βελτίωση στους εξής τομείς
- Διορθώνει ορμονικές ανισορροπίες εντός και γύρω από τον θήλακα της
τρίχας - Θρέφει τα μαλλιά
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος


