Ρετινόλη: 9 tips για να αποφύγετε τους ερεθισμούς κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής! 

Είτε αντιμετωπίζετε έντονη ακμή, είτε θέλετε να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση, η ρετινόλη θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας σας. 

Η ρετινόλη, συγκεκριμένα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά συστατικά κατά της γήρανσης και της ακμής, αλλά η λάθος χρήση της μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες. 

Ο στόχος της ρετινόλης είναι να προωθούν την ανανέωση του κυτταρικού κύκλου, φέρνοντας στην επιφάνεια νέα και υγιή κύτταρα. 

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν απόφραξη, εξάρσεις, ερυθρότητα ή/και ξεφλούδισμα κυρίως κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης προσαρμογής. 

Δεδομένου ότι μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό να βλέπετε το δέρμα σας να  χειροτερεύει προτού βελτιωθεί, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σταδίου καθαρισμού με ρετινόλη αλλά και πώς να το ξεπεράσετε γρήγορα και ανώδυνα.  

Τι ακριβώς είναι ο καθαρισμός με ρετινόλη; 

Ρετινόλη: 9 tips για να αποφύγετε τους ερεθισμούς κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής! 

Η εφαρμογή της ρετινόλης σε πρώτο στάδιο, οδηγεί στον καθαρισμό της επιδερμίδας. Προτού ανανεωθούν τα κύτταρα, βασική προϋπόθεση είναι να αφαιρεθεί οτιδήποτε φράζει τους πόρους.  

Αυτή η δράση, πολλές φορές, οδηγεί σε εξάρσεις ακμής, ακριβώς γιατί έρχονται στην επιφάνεια όλα όσα κρύβονται κάτω από την επιδερμίδα. 

Είναι πιθανόν, να παρατηρήσετε λευκά και μαύρα στίγματα, αλλά και ερυθρότητα, ξεφλούδισμα και γενικό ερεθισμό ειδικά στις περιοχές του προσώπου όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό, όπως γύρω από τη μύτη και το στόμα. 

Όσο αντιφατικό και αν φαίνεται, το να εμφανίζετε εξάρσεις κατά την έναρξη χρήσης ρετινόλης, ενδεχομένως να σας αποθαρρύνει, αλλά στην πραγματικότητα η επιδερμίδα σας αναγεννάται.  

Το εν λόγω στάδιο καθαρισμού, δεν διαρκεί για πάντα και ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο δέρματος, στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες. 

Ωστόσο, μπορεί να διαρκέσουν έως και 8 εβδομάδες, διάστημα που ισοδυναμεί με δύο κυτταρικούς κύκλους. 

Εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν για περισσότερους από τρεις μήνες και εξακολουθείτε να εμφανίζετε ενοχλητικά συμπτώματα, επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για να αξιολογήσει την κατάσταση. 

Πώς όμως μπορείτε να ξεπεράσετε πιο γρήγορα και ανώδυνα το στάδιο του καθαρισμού κατά τη χρήση της ρετινόλης;  

#1 Μην σταματήσετε εντελώς τη χρήση 

Εάν παρατηρήσετε μια ανεπιθύμητη αντίδραση στο ρετινοειδές σας, η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι να διακόψετε τη χρήση. Μην το κάνετε.  

Αυτή η κίνηση οδηγει στην διακοπή της μέχρι τώρα προόδου σας και εάν κάνετε ένα μεγάλο διάλειμμα, θα επιστρέψετε ξανά στο σημείο εκκίνησης. 

Παρόλα αυτά, όσο φυσιολογικός και αν είναι ο καθαρισμός στο πρώτο στάδιο, εάν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και σας προκαλούν δυσφορία, σταματήστε αμέσως τη χρήση. 

#2 Ελαχιστοποιήστε τη ρουτίνα σας 

Η ρετινόλη ανήκει στην κορυφή της περιποίησης και μπορεί ν να λειτουργήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου από μόνη τους.  

Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο που θα τα εντάξετε στη ρουτίνα σας, δεν χρειάζεστε και επιπλέον ενεργά συστατικά, αλλά κυρίως προϊόντα ενυδάτωσης για προστασία και ενίσχυση του επιδερμικού φραγμού. 

#3 Μη κάνετε καθημερινή χρήση 

Αν μόλις ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη , αποφύγετε την καθημερινή χρήση. Στην αρχή, 1, με 2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Μόλις δείτε ότι η επιδερμίδα σας αρχίσει να συνηθίζει τότε μπορείτε να αυξήσετε την συχνότητα.  

#4 Θυμηθείτε: Less Is More 

Πολλοί κάνουν το λάθος να χρησιμοποιούν αμέτρητα προϊόντα περιποίησης θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν περισσότερα στην επιδερμίδα. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο. 

Οι υπερβολές στο skincare μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα, ερεθισμούς ακόμα και σε εξάρσεις ακμής. Αφοσιωθείτε σε ένα δραστικό συστατικό τη φορά και εντάξτε το ομαλά στη ρουτίνα σας. 

#5 Ενισχύστε τον φραγμό του δέρματος σας 

Η ρετινόλη μπορεί να μεταμορφώσει το δέρμα σας αλλά και να του αφαιρέσει την απαραίτητη υγρασία όταν ενσωματωθεί σε προϊόντα κατά της ακμής.  

Ακόμα κι αν έχετε λιπαρό δέρμα, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια πλούσια ενυδατική κρέμα για να διορθώσετε τον φραγμό του δέρματος και να παρεμποδίσετε την απώλεια υγρασίας. 

Φυσικά, αν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν ενάντια στην ακμή, η ενυδάτωση είναι και πάλι απαραίτητη, καθώς θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση απολεπιστικών καταστάσεων στο πρώτο στάδιο του καθαρισμού από τη χρήση ρετινόλης.  

Διαλέξτε μια ενυδατική κρέμα με ceramides, υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη για να ενισχύσετε πραγματικά τα επίπεδα ενυδάτωσης. 

#6 Αραιώστε τη ρετινόλη σας 

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, αλλά παράλληλα θέλετε να δοκιμάσετε τις θαυματουργές ιδιότητες της ρετινόλης, μπορείτε να την αραιώσετε αναμειγνύοντας την με την ενυδατική σας κρέμα.  

#7 Εφαρμόστε πρώτα ενυδατική κρέμα 

Εάν δεν θέλετε να αναμίξετε τα προϊόντα σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ελαφρύ αλλά προστατευτικό φράγμα μεταξύ του δέρματός σας και της ρετινόλης, εφαρμόζοντας πρώτα ενυδατική κρέμα.  

Αυτή η κίνηση θα αποτρέψει ερεθισμούς χωρίς να απρεμποδίσει την μαγική δράση της.  

#8 Αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά 

Όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη, θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσετε τη χρήση άλλων σκληρών προϊόντων περιποίησης, όπως ορισμένα καθαριστικά.  

Αποφύγετε επίσης απολεπιστικά scrub ή καθαριστικά με ενεργά συστατικά όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το σαλικυλικό οξύ. 

Προτιμήστε ένα προϊόν με ουδέτερο pH που να προορίζεται για ευαίσθητο δέρμα. 

#9 Μην ξεχνάτε ποτέ το αντηλιακό 

Η χρήση ρετινόλης, κάνει το δέρμα πιο επιρρεπές και ευαίσθητο σε βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η εφαρμογή ενός αντιηλιακού με SPF 30+ αμέσως μετά από την ενυδατική σας κρέμα είναι must αλλά και η ανανέωσή του κάθε 2 με 3 ώρες.  

Κλείστε το ραντεβού σας στο ForBetterSkinClinicRecent Posts

Ιστορικό

Kατηγορίες

Μεταστοιχεία