Έκζεμα vs Ψωρίαση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Σύμφωνα με μελέτες, περισσότεροι από 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την ψωρίαση, μια δερματική πάθηση που συχνά παρεξηγείται και αναγνωρίζεται λανθασμένα ως έκζεμα

Λόγω των συχνών συγχύσεων, δημιουργήσαμε έναν οδηγό για την ψωρίαση και το έκζεμα, προκειμένου να εξαλειφθεί η σύγχυση και να αντιμετωπιστεί η δερματική σας πάθηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ενώ μόνο ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει σωστά την ψωρίαση και το έκζεμα (και να καθορίσει τον καλύτερο τρόπο θεραπείας), αυτό το άρθρο θα λειτουργήσει ως εισαγωγικό μάθημα στο θέμα. 

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε να γνωρίζετε σχετικά με το έκζεμα έναντι της ψωρίασης πριν επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. 

Τι είναι η Ψωρίαση; 

Έχετε βιώσει ποτέ έντονο κνησμό που σχετίζεται με φλεγμονή; Αν ναι, η ψωρίαση μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτό. 

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση νόσος που προκαλεί την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στο δέρμα. 

Ενώ η ακριβής αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, θεωρείται ότι οφείλεται σε αλλοιώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, που οδηγούν σε φλεγμονή και αύξηση της ανανέωσης των κυττάρων.  

Κανονικά, τα κύτταρα του δέρματος αντικαθίστανται κάθε 10 έως 30 ημέρες. Σε ασθενείς με ψωρίαση, νέα κύτταρα αναπτύσσονται κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες.  

Αυτή η αύξηση της αναπαραγωγής των κυττάρων προκαλεί μια συσσώρευση παλιών κυττάρων, με νέα κύτταρα να επισωρεύονται πάνω τους, οπότε δημιουργείται η εμφάνιση των κόκκινων κηλίδων

Μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα αλλά τα πιο συνήθη σημεία είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι αγκώνες, τα γόνατα και το κάτω μέρος της πλάτης.  

Έκζεμα vs Ψωρίαση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική ή μολυσματική

Έκζεμα vs Ψωρίαση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τυπική Έναρξη της Ψωρίασης  

Ενώ η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, η μέση ηλικία έναρξης μπορεί να συμβεί σε δύο διαφορετικά σημεία κορυφής, είτε στα 15-35 χρόνια είτε στα 55-60 χρόνια. Περίπου το 10 έως 15 τοις εκατό των περιστατικών ψωρίασης εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 10 ετών. 

Αντίθετα με άλλες δερματικές παθήσεις, άνδρες και γυναίκες αναπτύσσουν την ψωρίαση σε παρόμοια ποσοστά και εμφανίζεται σε όλες τις εθνοτικές ομάδες. Οι Καυκάσιοι αναπτύσσουν ψωρίαση σε ποσοστό περίπου 3,6% σε σύγκριση με τους Αφροαμερικανούς, οι οποίοι αναπτύσσουν ψωρίαση σε ποσοστό 1,9%. 

Τι είναι το Έκζεμα;  

Αν και το έκζεμα μπορεί να παρουσιάσει επίσης κνησμό και φλεγμονή, δεν εμφανίζει τις κηλίδες που έχει η ψωρίαση. 

Το έκζεμα είναι μια κατάσταση κατα την οποία το δέρμα γίνεται κόκκινο και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. 

 Συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή του δέρματος, αλλά ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν, περιλαμβάνουν την ξηρότητα του δέρματος, το άγχος, ή αν το δέρμα έρχεται σε επαφή με κάτι που μπορεί να το ερεθίσει, όπως σαπούνια, απορρυπαντικά, χημικά ή ρούχα με σκληρή υφή (όπως τα πολυεστερικά ρούχα).  

Για μερικούς ανθρώπους, η έντονη ζέστη και υγρασία μπορεί επίσης να επιδεινώσει το δέρμα. 

Υπάρχουν όμως περισσότερο από ένα είδος εκζεμάτων. Η ατοπική δερματίτιδα θεωρείται ως μια χρόνια μορφή έκζεματος. Είναι συνηθισμένη στα παιδιά αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.  

Ενώ το έκζεμα μπορεί να φύγει με την πάροδο του χρόνου, η ατοπική δερματίτιδα είναι χρόνια και τείνει να εκδηλώνεται περιοδικά. Επιπλέον, μπορεί να συνοδεύεται από άσθμα ή αλλεργίες

Τυπική Έναρξη για το Έκζεμα 

 Οι ενδείξεις έκζεματος μπορεί να ξεκινήσουν από 1 έως 6 μήνες μετά τη γέννηση. Η ατοπική δερματίτιδα- η πιο έντονη μορφή έκζεματος – συνήθως ξεκινά πριν από την ηλικία των 5 ετών και μπορεί να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης.  

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση μερικές φορές εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή

Για ορισμένους ανθρώπους, οι ενδείξεις εμφανίζονται και στη συνέχεια εξαφανίζονται για κάποιο διάστημα, ακόμη και για αρκετά χρόνια.  

Έκζεμα έναντι Ψωρίασης:  

Κύριες Διαφορές  

Τόσο το έκζεμα όσο και η ψωρίαση μπορεί να είναι κνησμός και φλεγμονή, οι κύριες διαφορές που διαχωρίζουν τα δύο, είναι οι εξής: 

  • Μορφή:  

Η ψωρίαση συνήθως παρουσιάζει κηλίδες που είναι κόκκινες, ενώ το έκζεμα μπορεί να είναι ερυθρό, αλλά να παρουσιάζει κνησμό χωρίς κηλίδες.  

  • Πού εμφανίζεται: 

Η ψωρίαση συνήθως εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες, τα γόνατα και την μέση, ενώ το έκζεμα μπορεί να εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα.  

  • Ηλικία Έναρξης:  

Η ψωρίαση συνήθως ξεκινά στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της ενηλικίωσης, ενώ το έκζεμα μπορεί να ξεκινήσει σε βρέφη ή νήπια.  

  • Αίτια:  

Η ψωρίαση πιθανότατα οφείλεται σε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη το έκζεμα μπορεί να προκληθεί από κληρονομικές αλλαγές του δέρματος και συνήθως σχετίζεται με αλλεργίες. 

  • Θεραπείες:  

Παρόλο που δεν έχουν βρεθεί θεραπείες για το έκζεμα ή τη ψωρίαση, σε ορισμένες περιπτώσεις, το έκζεμα μπορεί να εξαφανιστεί. Η ψωρίαση, ωστόσο, είναι μια διαβαθμιστική κατάσταση που απαιτεί διαχείριση. Και, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση. 

  •  Παρενέργειες:  

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί φροντίδας του δέρματος έχουν μάθει ότι η ψωρίαση συνδέεται με άλλες σοβαρές παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος και η κατάθλιψη. Αντίθετα, το έκζεμα έχει σε μεγάλο βαθμό συσχέτιση με αλλεργίες και άσθμα στα παιδιά. 

Οταν η ψωρίαση επηρεάζει το πρόσωπο, συνήθως εμφανίζεται στη γραμμή των μαλλιών, στο εσωτερικό, πίσω από το αυτί ή στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα φρύδια και το δέρμα γύρω από τη μύτη.  

Αντίθετα, το έκζεμα στο πρόσωπο είναι πιο συνηθισμένο κοντά στα βλέφαρα ή γύρω από το στόμα.  

Το μακροχρόνιο έκζεμα γύρω από τα μάτια μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται γεμάτο ρυτίδες και αποχρωματισμένο. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις ομοιότητες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διακρίνει κανείς το έκζεμα από τη ψωρίαση στο πρόσωπο.  

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες ενδείξεις είναι ότι το έκζεμα εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή γύρω από τα μάτια και το στόμα. Αντίθετα, η ψωρίαση επηρεάζει συνήθως το μέτωπο και επεκτείνεται προς τα φρύδια έως τη γραμμή των μαλλιών.  

Η πιο απόλυτη μέθοδος για να διακρίνετε τα δύο είναι με μια βιοψία του δέρματος, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό για τη διάκρισή τους. 

Μόνο ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ένα πλάνο θεραπείας (και μια σωστή διάγνωση). 

Πριν προχωρήσετε σε θεραπεία για το έκζεμα, πρέπει να κατανοήσετε την υποκείμενη αιτία. Εάν πρόκειται για αλλεργία του δέρματος, πρέπει να εξαλείψετε την έκθεση σε αυτήν. Εάν πρόκειται για ξηρό δέρμα, πρέπει να τροποποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε το δέρμα σας. 

Δεν είναι πάντα θεραπεύσιμο, είναι όμως διαχειρίσιμο. Η ενυδάτωση του δέρματος είναι βασική για τη θεραπεία του εκζέματος. Όταν το δέρμα είναι ξηρό και ραγαδιασμένο, η φυσιολογική λειτουργία φραγμού του δέρματος παραβιάζεται, οδηγώντας σε φλεγμονή και κόκκινα σημάδια. Η ενυδάτωση με μια λοσιόν με βάση τα κεραμίδια, ή κρέμα χωρίς άρωματα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα είναι αναγκαία. 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγετε οτιδήποτε επιδεινώνει τον ερεθισμό – όπως ζεστά μπάνια ή ντους, που μπορούν να αφαιρέσουν ακόμα περισσότερη υγρασία από το δέρμα. Αν απλές κρέμες χωρίς συνταγή δεν λειτουργούν, προτείνουμε μη στεροειδείς αντιφλεγμονώδεις κρέμες. 

Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με τοπικά στεροειδή αν το έκζεμά σας υπερβαίνει τον κνησμό και την ερυθρότητα. Πρέπει να χρησιμοποιούνται σπάνια και υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, ωστόσο. Μερικές φορές, εάν το έκζεμα μολυνθεί από βακτήρια, χρησιμοποιούνται και αντιβιοτικά. 

Και πάλι, μόνο ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει σωστά τον πισωριασικό εκζεματώδη λεμφοκυτταρικό ιό. 

Όσο και να επιθυμούμε μια κρέμα χωρίς συνταγή να μπορεί να κάνει θαύματα, η καλύτερη επιλογή είναι να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο για να βρείτε πώς να διαχειριστείτε την ασθένεια του δέρματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό φάρμακο, κάθε θεραπεία στοχεύει στο να διαχειριστεί τα συμπτώματα του ατόμου και όχι να τα θεραπεύσει.  

Για τον λόγο αυτό, η θεραπεία διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν κρέμες στεροειδών, θεραπεία με φως και φαρμακευτικές ουσίες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι βιολογικές θεραπείες. 

Προϊόντα keratolytic ή προϊόντα που διαλύουν τα πυκνά θυλάκια νεκρών κυττάρων του δέρματος, όπως τα ρετινοειδή, το σαλικυλική οξύ και οι κρέμες ουρίας, χρησιμοποιούνται επίσης σε κάποιες περιπτώσεις. 

Βρείτε μας στο Instagram.



Recent Posts

Ιστορικό

Kατηγορίες

Μεταστοιχεία